Web Analytics Made Easy - Statcounter

رهیافت آنی چیست؟ مقایسه‌های ضعیف سوگیری خوش‌بینی عوامل مهم در تصمیم‌گیری‌های بد چگونه تصمیمات بهتری بگیریم

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فرادید؛  وقتی به تصمیمات خودمان در گذشته فکر می‌کنیم، تعجب می‌کنیم چطور شد آن تصمیمات را گرفتیم به ویژه تصمیماتی که نتیجه‌ای جز پشیمانی نداشتند. با اینکه بدیهی‌ست هر از گاهی تصمیمات اشتباه را تکرار کنیم، اما به مرور زمان می‌توان به درک عمیق‌تری از فرایندی که در پس انتخاب‌های گاهاً غیرمنطقی وجود دارد رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش verywellmind؛ عوامل زیادی در شکل‌گیری انتخاب‌های ضعیف نقش دارند. درک نحوه‌ی کارکرد این فرایند‌ها و اثرگذاری‌شان بر تفکر ما می‌تواند به ما در گرفتنِ تصمیمات بهتر در آینده کمک کند.

در این زمینه بخوانید؛

چگونه بفهمیم که تصمیم درستی گرفته ایم؟

موانع پیشرفت این ۲۲ شماره است و بس!

نکات مهم در تصمیم گیری ازدواج

اگر همیشه مجبورید از آغاز تا پایان هر سناریویِ احتمالی برای هر تصمیمِ احتمالی را بسنجید، احتمالا در یک روز کار زیادی از پیش نمی‌برید. برای اینکه تصمیمات سریع و مقرون‌به‌صرفه بگیرید، مغز شما به تعدادی میانبر‌های شناختی معروف به رهیافت آنی متکی‌ست.

رهیافت آنی چیست؟

این قواعدِ سرانگشتیِ ذهنی به شما اجازه می‌دهد سریع و غالبِ اوقات دقیق قضاوت کنید، اما می‌تواند به تفکرات مبهم و تصمیمات ضعیف نیز منجر شود.

یک نمونه میانبر ذهنی به «سوگیریِ لنگر انداختن» معروف است. افراد در بسیاری از موقعیت‌ها، از یک نقطه‌ی آغاز به عنوان لنگر استفاده می‌کنند که بعدتر برای رسیدن به تخمین نهایی آن را ملاک قرار می‌دهند. برای مثال، اگر در حال خرید خانه هستید و می‌دانید خانه‌های محله‌ی موردنظر معمولاً به طور متوسط ۳۷۵ هزار دلار به فروش می‌رسند، احتمالاً از این رقم برای مذاکره بر سر قیمت خرید خانه‌ای که انتخاب کرده‌اید استفاده می‌کنید.

در یک آزمایشِ کلاسیک توسط دو محقق به نام‌های اِیمِس تِوِرسکی و دَنی‌یِل کان‌مِن، از شرکت‌کنندگان خواسته شد گردونه‌ی شانسی که یک عدد بین ۰ و ۱۰۰ را نمایش میداد بچرخانند. سپس از آن‌ها خواسته شد حدس بزنند چه تعداد کشور آفریقایی متعلق به سازمان ملل است. کسانی که در گردونه‌ی شانس عدد بالایی نصیب‌شان شده بود تخمین می‌زدند کشور‌های آفریقایی زیادی در سازمان ملل وجود دارند، در حالی که برعکس کسانی که عدد پایینی به آن‌ها افتاده بود تعداد این کشور‌ها را بسیار پایین‌تر تخمین زدند.

آگاهی بیشتر از نحوه‌ی تاثیرِ رهیافتِ آنی بر تصمیمات می‌تواند جلوی تصمیم‌گیری‌های بد را بگیرد.

برای مثال، می‌توانید با ارائه‌ی طیف وسیعی از تخمین‌هایِ محتمل با سوگیریِ لنگر انداختن مبارزه کنید؛ بنابراین اگر در حال خرید یک ماشینِ جدید هستید به جای اینکه روی میانگین قیمتِ کلی یک وسیله‌ی نقلیه خاص تمرکز کنید طیفی از قیمت‌های معقول را بسنجید.

مقایسه‌های ضعیف

مقایسه ابزاریست که افراد هنگام تصمیم‌گیری از آن استفاده می‌کنند. از آنجا که می‌دانید هزینه‌ی هر کالا یا خدماتی معمولاً چقدر است می‌توانید برای انتخابِ بهترین قیمت، گزینه‌ها را مقایسه کنید. شما بر اساس نتیجه‌ی مقایسه‌تان با اقلام دیگر ارزش‌گذاری می‌کنید.

اما اگر مقایسه‌های شما ضعیف باشد یا اقلامی که با گزینه‌های خودتان مقایسه می‌کنید برابر یا نمونه‌ی آن‌ها نباشند، چه اتفاقی می‌افتد؟ مثلاً برای پس‌انداز ۲۵ دلار چقدر از مسیرتان دور می‌شوید؟ اگر بتوانید با ۱۵ دقیقه رانندگی خارج از مسیر ۲۵ دلار برای یک کالایِ ۷۵ دلاری پس‌انداز کنید، احتمالاً این کار را می‌کنید. اما اگر بتوانید از یک کالای ۱۰ هزار دلاری ۲۵ دلار پس‌انداز کنید آیا همچنان حاضرید برای پس‌انداز پول از مسیرتان خارج شوید؟ اگرچه مقدار پس‌انداز هر دو مثال یکسان است، در بیشترِ موارد مردم تمایلِ کمتری به رانندگی بیشتر برای پس‌اندازِ پول از کالای گران‌تر دارند.

این نمونه‌ای از مقایسه‌ی اشتباه است. از آنجا که شما مقدار پولِ پس‌انداز شده را با مقدار پولی که باید برای خرید کالا پرداخت شود مقایسه می‌کنید، ۲۵ دلار به نظر پس‌انداز بسیار بیشتری است وقتی با کالای ۷۵ دلاری مقایسه شود تا با کالای ۱۰ هزار دلاری.

مردم هنگام تصمیم‌گیری گزینه‌هایشان را سریع مقایسه می‌کنند. برای اجتناب از تصمیم‌گیری‌های بد، متکی بودن به بررسیِ منطقی و دقیقِ گزینه‌ها گاهی‌اوقات می‌تواند مهمتر از متکی بودن به واکنشِ غریزی و آنیِ خودتان باشد.

سوگیری خوش‌بینی

افراد به طرز شگفت‌انگیزی یک خوش‌بینی ذاتی دارند که می‌تواند مانعِ تصمیم‌گیری‌های خوب شود. تالی شاروتِ محقق در یک مطالعه‌ی بسیار جالب از شرکت‌کنندگان پرسید که بنظر آن‌ها احتمالِ وقوعِ حوادث ناخوشایند از جمله سرقت یا ابتلا به یک بیماری لاعلاج چقدر است. پس از اینکه آن‌ها پیش‌بینی‌هایشان را گفتند، محققان احتمالات واقعی را اعلام کردند.

وقتی به افراد گفته شود خطر وقوع یک اتفاق بد کمتر از حد انتظارست، آن‌ها تمایل پیدا می‌کنند پیش‌بینی‌هایشان را با اطلاعات جدیدِ به دست آمده منطبق کنند، اما وقتی بفهمند خطر وقوع یک اتفاق بد بسیار بیشتر از پیش‌بینی آنهاست، معمولاً اطلاعات جدید را نادیده می‌گیرند.

برای مثال، اگر فردی پیش‌بینی کند احتمالِ مُردن از سیگار کشیدن فقط ۵ درصد است، اما بعداً به او بگویند خطر واقعی مردن نزدیک ۲۵ درصد است، او احتمالاً اطلاعات جدید را نادیده گرفته و به تخمین اولیه‌ی خودش پایبند می‌ماند.

بخشی از این دیدگاهِ بیش از حد خوش‌بینانه ریشه در تمایل طبیعی ما به این باور دارد که اتفاقات بد برای دیگران می‌افتد نه ما. وقتی افراد درباره‌ی اتفاقات غم‌انگیز یا ناخوشایندی که بر سر فرد دیگری آمده می‌شنوند معمولاً به دنبال کاری هستند که آن فرد انجام داده و سبب بروز آن اتفاق ناخوشایند شده است. این گرایش به سرزنشِ قربانیان آن‌ها را از پذیرش این واقعیت که خودشان هم به اندازه‌ی دیگران در معرض اتفاقات بد هستند مصون می‌دارد.

شاروت به این گرایش به عنوان سوگیری خوش‌بینی یا تمایل ما به غلو کردن درباره‌ی احتمالِ تجربه‌ی اتفاقات خوب و دست کم گرفتنِ احتمالِ تجربه‌ی اتفاقات بد اشاره می‌کند. به عقیده‌ی او مسئله لزوماً این نیست که باور کنیم اوضاع بطرز جادویی طبق انتظار ما به وقوع خواهد پیوست، بلکه موضوع اعتمادِ بیش از حد به توانایی‌های خودمان در سبب‌ساز شدنِ اتفاقات خوب است.

چنانچه شما بیش از حد نسبت به توانای‌هایتان و آینده خوش‌بین باشید، بیشتر احتمال دارد که باور کنید بهترین تصمیم‌ها را می‌گیرید. کارشناسان هشدار می‌دهند سیگار کشیدن، بی‌تحرکی یا مصرف بیش از حد شکر می‌تواند سبب مرگ افراد شود، اما سوگیریِ خوش‌بینانه سبب می‌شود افراد باور کنند مرگ اتفاقِ بدیست که فقط برای دیگران می‌افتد نه خودشان.

عوامل مهم در تصمیم‌گیری‌های بد

عوامل متعددی منجر به تصمیمات ضعیف می‌شوند که بخشی از آن‌ها را در ادامه می‌خوانید:

تفکر خودکار: مردم گاهی‌اوقات بدون فکر درگیر انجام برخی کار‌ها می‌شوند، به ویژه زمانی که آن کار‌ها را به صورت روزانه انجام می‌دهند. این تفکر خودکار شاید صرفه‌جویی در وقت و منابع شناختی باشد، اما گاهی‌اوقات می‌تواند منجر به تصمیمات ضعیف شود.

- سوگیری‌های شناختی: مردم مستعد خطا‌های شناختیِ سیستماتیکی هستند که نحوه‌ی پردازش و تفسیر اطلاعاتی را که دارند تحت تاثیر قرار می‌دهد. چنین سوگیری‌هایی بر نوع قضاوت‌ها و تصمیمات فرد هم اثرگذار است.

- تفاوت‌های فردی: عواملی از قبیل سن و موقعیت اقتصادی-اجتماعی هم می‌تواند بر انتخاب افراد اثر بگذارد. تصمیمات جوانان و سالمندان بنا به دلایل مختلف متفاوت از هم است و گزینه‌های پیش رویِ افراد معمولاً به منابع مالی که دارند بستگی دارد.

- تجربیات گذشته: انتخاب‌های افراد بسیار متاثر از تجربیات گذشته‌شان است. در موارد بسیاری، مبنای انتخاب‌های افراد بر اساس تجربه‌ایست که در گذشته نتیجه‌ی خوبی داشته است.

- چندکاره‌گی: دست و پا زدن برای انجام همزمان چند کار هزینه‌های شناختی دارد و احتمالِ تصمیم‌گیری‌های ضعیف را بالا می‌برد.

- خستگی: تصمیمات زیادی که افراد روزانه می‌گیرند می‌تواند عواقب بدی داشته باشد و استرسی ایجاد کند که منجر به خستگی شود. این خستگی می‌تواند مردم را وادار به تصمیم‌گیری‌های تصادفی (بدون فکر) کند یا کاری کند آن‌ها تصمیم‌گیری را به دیگران واگذار کنند.

چگونه تصمیمات بهتری بگیریم

در حالی که حذف عللِ تصمیم‌گیری‌های بد دشوار است، گام‌هایی وجود دارد که با برداشتن آن‌ها می‌توانید تصمیمات بهتری بگیرید:

- اولویت دادن به تصمیمات مهم: این گام جلوی تصمیم‌گیری‌های ناشی از خستگی را می‌گیرد و به شما اطمینان می‌دهد که از منابع شناختی ضروری برای گرفتن بهترین انتخاب‌ها برخوردارید.

- از بین بردن عوامل حواس‌پرتی: اگر ناچار باشید به مسائل مختلفی توجه کنید، به احتمال زیاد برای تمرکز روی اطلاعات و انتخاب‌های موجود، زمان، انرژی و توجه کافی نخواهید داشت.

- در نظر گرفتن تمام گزینه‌ها: شاید تمرکز محض روی واضح‌ترین انتخاب صرفه‌جویی در وقت به نظر برسد، اما سنجیدن همه‌ی گزینه‌ها در رسیدن به انتخاب بهتر موثر است.

- استراحت و بازگشت دوباره: دستپاچگی به ویژه هنگام تصمیم‌گیری‌های پیچیده یا مهم طبیعی‌ست. استراحت کنید و به خودتان مقداری زمان بدهید تا با نگاه تازه‌تری بازگردید.

- سوال پرسیدن: صحبت کردن با دیگران می‌تواند راه بسیار خوبی برای آشنایی با دیدگاه‌های مختلف درباره‌ی موقعیت باشد.

غیرممکن است همیشه بتوانیم تصمیمات بی‌عیب‌ونقص بگیریم با این حال استراتژی‌هایی وجود دارد که با کمک آن‌ها می‌توانیم تصمیم‌گیری‌های بد را به حداقل برسانیم. آگاهی یافتن از برخی از عوامل زیادی که منجر به تصمیم‌گیری‌های بد می‌شوند یکی از بهترین راه‌ها برای گرفتن تصمیمات بهتر است.

منبع: فرادید لینک کوتاه لینک کپی شد ۰ این مطلب برایتان مفید است؟ ارسال نظر تصمیم گیری اخبار عمومی اخبار مرتبط موجودی که از یوزپلنگ سریع تر است!+ فیلم ۱۴۰۱/۵/۲۲ ایرانی ها چقدر عصبانی می شوند؟ + فهرست جهانی ۱۴۰۱/۵/۲۲ مردی که رکورددار خوردن فلفل شد + فیلم ۱۴۰۱/۵/۲۲ تست بینایی؛ در عرض ۱۵ ثانیه ماهی تَه اقیانوس را پیدا کنید ۱۴۰۱/۵/۲۲ سیل ادامه دارد ۱۴۰۱/۵/۲۲ همه چیز در مورد هورمون عشق در بدن ۱۴۰۱/۵/۲۲ آخرین ویدیو ها تو خونه چاقوهای آشپزخونه رو تیز تیز کن + فیلم ۱۴۰۱/۰۵/۲۶ ۰۱:۰۱ اعلام جزییات ورود کاپ جام جهانی به ایران + فیلم ۱۴۰۱/۰۵/۲۵ ۲۳:۵۷ حضور بهاره رهنما در مراسم جن گیری! + فیلم ۱۴۰۱/۰۵/۲۵ ۲۳:۲۳ قسمت ۵ سریال روزی روزگاری مریخ منتشر شد ۱۴۰۱/۰۵/۲۵ ۲۳:۰۵ سکانس تریاک کشیدن هوتن شکیبا در فیلم جدیدش + ویدیو ۱۴۰۱/۰۵/۲۵ ۲۲:۲۳ بازارچه آنلاین گوشی موبایل گوشی سامسونگ گوشی اپل، آیفون گوشی شیائومی ارسال نظر

خرید نرم افزار هلو صرافی ارز دیجیتال خرید ارز دیجیتال خرید بیت کوین نقشه مترو تهران تقویم ۱۴۰۱ قیمت مسکن آخرین خبر ها ۰۲:۱۲ علت تکرار تصمیم گیری های بد در زندگی چیه؟ + راه حل ۰۱:۱۳ در مهمانی ها چطور رفتار کنیم که باکلاس به نظر بیاییم؟ ۰۱:۰۶ فال ابجد روزانه چهارشنبه ۲۶ مرداد ماه ۱۴۰۱ ۰۱:۰۱ تو خونه چاقوهای آشپزخونه رو تیز تیز کن + فیلم ۰۰:۵۶ فال حافظ امروز چهارشنبه ۲۶ مرداد + تفسیر دقیق ۰۰:۵۴ آقایون بخوانند؛ رازهایی که خانوما دوست دارند شما بدونید ۰۰:۴۷ فال تاروت امروز / فال تاروت کبیر روزانه امروز چهارشنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ ۰۰:۴۴ طرز تهیه جواهر پلو یا مرصع پلو مجلسی + فوت و فن خوشمزه شدن ۰۰:۳۶ فال امروز؛ فال روزانه شخصی ۲۶ مرداد ۲۳:۵۷ اعلام جزییات ورود کاپ جام جهانی به ایران + فیلم ۲۳:۴۱ نحوه دادن خبر بد + توصیه های کاربردی ۲۳:۲۶ ذوب آهن اصفهان موفق به کسب تندیس زرین جایزه ملی حسابرسی داخلی ایران شد ۲۳:۱۶ نحوه درج تصاویر در سلول های اکسل ۲۳:۰۹ بلینکن خواستار آزادی زندانیان دوتابعیتی شد ۲۲:۵۶ بیانیه شرکت فولاد مبارکه درباره گزارش تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه ۲۲:۲۹ آیا تبخال لب مسری است؟ + درمان خانگی ۲۲:۲۲ راستی آزمایی و ارائه تضامین در مذاکرات پذیرفته شده است ۲۲:۱۱ پنکیک و رژگونه شکسته خود را اینگونه ترمیم کنیم + روش ۲۱:۵۶ والدین مطالعه کنند؛ نکاتی برای داشتن فرزند حرف گوش کن ۲۱:۵۶ چگونه در عمر باتری گوشی اندروید خود صرفه جویی کنیم؟ ۲۱:۴۸ تکنیک بوتاکس معده چیست؟ ۲۱:۴۱ نحوه نصب دوباره ویندوز ۱۰ و ۱۱ در رایانه شخصی ۲۱:۳۵ اضافه کردن شیر به چای و قهوه؛ مفید یا مضر؟ ۲۱:۳۰ باید واکسن آبله میمون بزنیم؟ ۲۱:۲۰ قدیمی ترین سکونتگاه انسان در ایران شناسایی شد ۲۱:۱۷ بلومبرگ: اتحادیه اروپا پیشنهادات ایران در مذاکرات وین را سازنده می داند ۲۱:۰۶ انگیزه رسیدگی به خانه و زندگی را اینگونه احیا کن ۲۰:۵۴ روش صحیح مصرف ویتامین D + چند توصیه ۲۰:۴۱ سعید لیلاز: آرامش از لوله توپ در می‌آید نه از توافق ۲۰:۳۴ سی ان ان: ایران خواستار دریافت غرامت در صورت خروج آمریکا از برجام شده است ۲۰:۳۰ کاهش ۴۰ درصدی نرخ توکن سوزی شیبا اینو ۲۰:۲۹ دخل و خرج ایرانی ها در سال ۱۴۰۰ ۲۰:۲۷ ۱۱ راه برای پشت سر گذاشتن شکست ۲۰:۱۲ بهترین لحظات برای طلا؟ ۲۰:۰۵ این نقاط از خانه را با سرکه تمیز نکنید ۲۰:۰۳ پیش بینی بورس چهارشنبه ۲۶ مرداد؛ نامه بازی برجامی ادامه دارد ۲۰:۰۰ افزایش قیمت مسکن به نبود مسکن مربوط نیست ۱۹:۵۵ اساسا قرار نبود قیمت ها به شهریور۱۴۰۰ بازگردد ۱۹:۵۳ بادمجان را چگونه نگهداری کنیم بهتر است؟ ۱۹:۵۱ آموزش ساخت، تغییر یا حذف اکانت مایکروسافت در ویندوز ۱۹:۴۶ ارزهای دیجیتال نباید در کشورهای در حال توسعه گسترش یابد! ۱۹:۳۹ واشنگتن: پیشنهادات ایران را از طریق اتحادیه اروپا دریافت کردیم ۱۹:۳۳ افغانستان در یک سالگی طالبان؛ بحران به غذا رسید ۱۹:۲۸ با دور ریختن این وسیله ها در خانه، حال شما خوب می شود ۱۹:۲۴ مشاهده اولین مبتلا به آبله میمونی در کشور ۱۹:۱۶ اشتباه بزرگی که کاربران آیفون مرتکب می شوند ۱۹:۰۸ شرایط نگهداری از گیاهی که برگ های آن قهوه ای شده ۱۹:۰۸ واکنش سخنگوی کمیسیون اتحادیه اروپا به پاسخ ایران + ویدیو ۱۹:۰۷ فیفا پیراهن تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی را تایید کرد ۱۹:۰۴ سایه رکود اقتصاد جهانی کنار رفت؟ اقتصادآنلاین حوزه های پوشش خبری صفحه نخست  اقتصاد کلان  مسکن  طلا و ارز  خودرو  بورس  بیمه  بازرگانی  انرژی  صنعت  شهر  فناوری شبکه های اجتماعی  درباره ما  تماس با ما آرشیو  تبلیغات اخبار بیمه تبلیغات ارز دیجیتال

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به

پایگاه خبری اقتصادآنلاین

میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری آسام

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: تصمیم گیری اخبار عمومی چهارشنبه ۲۶ مرداد تصمیم گیری های بد تصمیمات بهتر ۱۴۰۱ ۰۵ ۲۵ فیلم ۱۴۰۱ انتخاب ها بیش از حد ۱۴۰۱ ۵ ۲۲ پیش بینی پس انداز گزینه ها خوش بینی ۲۵ دلار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۷۰۸۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شقاقی: تصمیمات سخت کنترل تورم مشاهده نمی‌شود؛ نرخ واقعی تورم کشور چه عددی است؟

نرخ تورم واقعی کشور چه عددی است؟ بانک مرکزی در تازه‌ترین گزارش بدون ذکر تورم سالانه، آماری از تورم نقطه به نقطه منتشر کرده است که نشان می‌دهد تورم نقطه به نقطه در میانه کانال ۳۰ درصد قرار گرفته است.

به گزارش خبرآنلاین، نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در پایان فروردین امسال به کمتر از ۳۵ درصد رسیده است. چندی پیش نیز مرکز آمار از کاهش تورم نقطه‌به‌نقطه به ۳۰.۹ درصد در پایان فروردین ماه خبر داده بود.

بانک مرکزی این آمار را در واکنش به گزارش یک رسانه منتشر کرد که از رکوردشکنی ۸۰ ساله تورم پرده برداشته بود. براساس این گزارش، ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم درست یک سال پیش در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ برای مهار تورم و رشد تولید دستوراتی داد که در ۱۰ بند به دستگاه‌های مختلف کشور تکلیف شد و حالا یک سال از این ۱۰ فرمان گذشته و انتشار لیست تورم توسط بانک مرکزی نشان می‌دهد نه‌تن‌ها در مهار تورم موفقیتی حاصل نشده، بلکه رکورد ۸۰ساله نرخ تورم توسط دولت سیزدهم شکسته شده و به بالای ۵۲ درصد رسیده است.

در این گزارش آمده است؛ آماری که به آن اشاره می‌شود، برگرفته از جدول اعلامی بانک مرکزی است. همان مرجعی که دولت سیزدهم در ابتدای کار برای آن‌که تورم دولت قبل را بالاتر نشان دهد، به آن استناد می‌کرد؛ بنابراین هرچند براساس نرخ‌های اعلامی مرکز آمار هنوز تا رکوردشکنی چند گام کوچک فاصله است، اما آمار بانک مرکزی این رکوردزنی را به تصویر می‌کشد. البته اعضای محترم دولت با اشاره به اینکه سال پایه درنظرگرفته‌شده در جدول بانک مرکزی ۱۳۹۵ است درحالی‌که سال پایه به ۱۴۰۰ تغییر پیدا کرده، تاکید می‌کنند که نرخ تورم کمتر از ۵۲ درصد است. اما اگر سال پایه را ۱۴۰۰ در نظر بگیریم بنا بر نظر کارشناسان نرخ تورم در محدوده ۵۰ درصد خواهد بود، بنابراین اصل موضوع تغییری نمی‌کند.

تورم فروردین ۱۴۰۲، ۶۳ درصد بوده است؟

در این میان، عبدالناصر همتی، رییس‌کل اسبق بانک مرکزی در یادداشتی در فضای مجازی در واکنش به آمار اعلامی تورم نقطه به نقطه فروردین، نوشت: از اطلاع‌رسانی بانک مرکزی ممنون. البته مناسب بود که تورم سالانه در پایان سال ۱۴۰۲ ‏و فروردین ۱۴۰۳ را هم اعلام می‌کردند. این اعلام، به معنای این است که تورم فروردین ۱۴۰۲، به میزان «۶۳ درصد» بوده است!

وی متذکر شد: این تورم اعلام نشده، نتیجه رکورد رشد ۴۳ درصدی چاپ پول در سال ۱۴۰۱ و دلیل عمده فشار به نرخ ارز در ۱۴۰۲ بود.

نرخ واقعی تورم چه عددی است؟

در همین رابطه وحید شقاقی، اقتصاددان در گفتگو با خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که نرخ واقعی تورم چه عددی است؟ گفت: درخصوص تحلیل آمار‌های تورم در اقتصاد ایران، دو نهاد بانک مرکزی و مرکز آمار گزارش رسمی منتشر می‌کنند و معمولا بین تورم اعلام شده این دو نهاد طی سال‌های اخیر بین ۲ تا ۱۱ درصد اختلاف وجود داشته است.

وی با ذکر مثالی افزود: در سال ۱۳۹۹ نرخ تورم اعلامی توسط مرکز آمار معادل ۳۶.۴ درصد و بانک مرکزی ۴۷.۱ درصد بوده که اختلاف نزدیک به ۱۱ درصد وجود دارد و برخی سال‌ها هم این اختلاف به کمتر از یک درصد رسیده. به‌عنوان نمونه در سال ۱۴۰۱ نرخ تورم مرکز آمار ۴۵.۸ درصد و بانک مرکزی ۴۶.۵ درصد بوده است.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: با گذشت ۴۵ روز از سال جدید، هنوز گزارش تورم بانک مرکزی برای سال ۱۴۰۲ منتشر نشده است، ولی گزارش مرکز آمار به روزتر است و منتشر شده و برای ۱۴۰۲ تورم ۴۰.۷ درصد اعلام شده است.

شقاقی متذکر شد: با تجربه سنوات اخیر به احتمال بالا آمار تورم بانک مرکزی بیشتر از مرکز آمار خواهد بود و باید منتظر ماند و دید رکورد سال ۱۳۷۴ شکسته خواهد شد یا خیر.

وی ادامه داد: در سال ۱۳۷۴ تورم اعلام شده بانک مرکزی معادل ۴۹.۴ درصد بوده که بیشترین رقم طی ۵۰ سال اخیر بوده است.

به این ۶ نکته توجه کنید

وی در ادامه با بیان این‌که فارغ از بحث شکسته شدن یا نشدن رکورد نرخ تورم در سال ۱۴۰۲، چند نکته حائز اهمیت است، گفت: هیچ دوره‌ای در اقتصاد ایران ۷ سال پی در پی تورم بالا (بیش از دو برابر میانگین بلندمدت) وجود نداشته و این پدیده بسیار نگران‌کننده است.

این اقتصاددان افزود: ریشه‌های اصلی تورم در اقتصاد ایران در حال تشدید هستند، بالاخص ناترازی‌های اقتصاد کلان درحال افزایش هستند که خود عامل بالقوه تشدید تورم برای سال‌های بعد هستند.

شقاقی تصریح کرد: چشم‌انداز روشن از کاهش تورم برای سال‌های ۱۴۰۳ و بعد فعلا مشاهده نمی‌شود و تصمیمات سخت کنترل تورم مشاهده نمی‌شود.

وی با بیان این‌که سیاست‌های پولی بانک مرکزی در برابر ناترازی‌های اقتصاد کلان پاسخگو نیست، عنوان کرد: همچنان گسست بین بخش پولی از بخش واقعی، برقرار و تشدید شده است.

این اقتصاددان تاکید کرد: بخش واقعی اقتصاد ایران کار نمی‌کند و همین مساله در تشدید گسست بخش پولی و واقعی اثرگذار است.

دیگر خبرها

  • پورمحمدی: گفتند شما بخورید و بخوابید، لیست شانا رأی می‌آورد /شنیدم ۴، ۵ نفر در دولت تصمیم نهایی را می‌گیرند /رائفی‌پور بیکار است، قالیباف زرنگ!
  • سبقت جهانی ازدواج همراهانه از عاشقانه
  • انتقاد تند بادامچیان از وزرای اقتصاد و سمت /پشت درهای بسته برای اصناف تصمیم نگیرید /تصمیمات درباره صنف طلافروش اشتباه است
  • «کودکان اُتیسمی» روی مرز باریک مرگ و زندگی
  • ببینید | ادعای یک اصولگرا درباره دخالت‌های خاص همسر و داماد رئیسی در تصمیمات دولت!
  • قیمت پژو پارس افزایش یافت +جدول
  • میراحمدی: تصمیمات در خصوص سفر اربعین اتباع خارجی با ستاد مرکزی است
  • تساوی 1-1 بارسلونا مقابل چلسی در شب اعتراض شدید بازیکنان چلسی به تصمیمات داوری (6 می 2009)
  • گزارش گاردین از سربازان فراری اوکراین؛ «نمی‌خواهیم بمیریم»
  • شقاقی: تصمیمات سخت کنترل تورم مشاهده نمی‌شود؛ نرخ واقعی تورم کشور چه عددی است؟